LAMİNE BÖLÜMÜ

Lamine Cam, farklı kalınlıklardaki özel şeffaf bağlayıcı filmler (PVB) yardımıyla iki veya daha fazla cam plakaların ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. Kırılma sonrasındaki cam saçılmaları ve cisimlerin geçişine karşı direnci nedeniyle gerek insan sağlığı gerekse hırsızlık ve saldırı benzeri güvenlik sorunlarının beklendiği yerlerde yaygın bir kullanım potansiyeline sahiptir.

Lamine Cam, normal camlardaki şeffaflık ve geçirgenlik özelliklerini değiştirmez, kullanılan bağlayıcı filmlerin optik özellikleri ile camın optik özellikleri birbirine yakındır.

Akustik lamine camlar, aynı zamanda ses izolasyonu özelliğine sahiptir.

Lamine cam hattımız LEWEI SCIENCE marka olup; yükleme, yıkama, birleştirme yerine taşıma, birleştirme, fırın, presleme, son kontrol ve otoklav olmak üzere entegre çalışan 8 üniteden meydana gelmektedir.

Start verildikten sonra tüm üniteleri birbirine bağlı konveyör sistemi çalışır. Talep edilen boyutlarda cam, yükleme hattına yerleştirilir. Konveyör yardımıyla yıkama bölümünden geçen cam temizlenir ve durulanır. Sonraki üniteye gelen cam pnomatik sistemli vakumlu kaldıraçlar yardımıyla birleştirme bölümüne getirilir.

İlk camın üzerine bağlayıcı film (PVB) kaplanır. Diğer cam ilk camın üzerine vakumlu kaldıraçlar yardımıyla dengeli yerleştirilir. Çoklu laminede ise işlem tekrarlanır. Hazırlanan cam grubu konveyör yardımıyla fırına gönderilir. Fırın sıcaklığı ile bağlayıcı film (PVB) çoklu cam arasında kıvama gelir. Fırından geçen cam grubu presleme bölümden preslenmiş olarak çıkarak son kontrolden geçer.  Birleşmiş cam grubu OTOKLAV sehpasına yerleştirilir.

Lamine tankı LEWEİ SCİENCE 12 bar basınç ve sıcak hava ile cam yüzeyine baskı direnci uygular. Lamine tankının yükleme, çalıştırma, soğutma ve kapak açma süreçleri olmak üzere 4 süreci bulunmaktadır. Sıcak ve basınçlı bir hacim içinde cam grubu arasında bulunan bağlayıcı filmin (PVB) tutuculuğu artar. Lamine cam, renkli ve renksiz polivinil butiral (PVB) bağlayıcı filmle üretilmektedir.